Facebook Twitter Google Plus

Ingatlan illeték kalkulátor 2018

Ingatlan értéke:(1)
Eladott lakás értéke:(2)
Ingatlan típusa: (3):
Vagyonszerzés módja(4)
Rokoni fok(5) Házastárs
Egyenesági
Mostoha
Egyéb
Első lakás, 35 év és 15 millió alatt (6)
Vállalkozó vásárolt további értékesítésre: (7)
Családi gazdálkodásban hasznosított:(8)
Épül rajta 4 éven belül ház:(9)
Új lakás:(10)
ILLETÉK SZÁMÍTÁSA:

Illeték mértéke: 0 Ft


(1) A bruttó vétel ár vagy érték.

(2) Az eladott lakás értéke.

(3) Lakóingatlannak számít nemcsak a lakás hanem a ház, sorház ikerház tanya is.

(4)

(5) Öröklés esetén házastárs és egyenes ági rokon esetén nincs illeték - a testvér nem egyenesági rokon - mostoha gyerek, mostoha szülő, nevelt gyerek, nevelő szülő az öröklés 20.000.000 Ft-ig illetékmentes utána a fennmaradó részre lakóingatlan és termőföld esetén 9% egyéb ingatlanok esetén 18% az illeték.

(6) Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti joga.

(7)

(8)

(9) Az építési telek, akkor illetékmentes ha 4 éven belül felépül a ház (használatbavételi engedély) ellenkező esetben az illetéket és a büntető kamatot is meg kell fizetni.

(10) Új lakás vásárlása vállalkozástól/vállalkozótól jelenleg illetékmentes.


Hitelek, lakáshitel

Úgy tűnik Magyarországon újból megindult a lakáshitelezés, immáron több negyedév óta folyamatosan emelkednek az ingatlan tranzakciók. Az ingatlanok ára is emelkedésnek indult volt, fontos azonban megjegyezni, hogy Magyarországon jelenleg a hosszú távú demográfiai trendek nem indokolják az ingatlanok árának jelentős emelkedését. A ingatlan ár tekintetében negatív irányba ható trendek:
Illeték A pozitív irányba ható trendek: Fontos észrevenni, hogy a negatív irányú trendek inkább hosszabb távon, míg a pozitív trendek inkább rövidtávon fognak hatni (1-2 év). Ezért mielőtt ingatlan vásárlásba fogunk és esetleg hitelt veszünk fel, alaposan fontoljuk meg, hogy mennyire akarunk eladósodni és részletesen ismerjük meg a hitel kondícióit. A hiteleket hasonlítsuk össze ne csak hitel kalkulátorokkal,
hanem a tényleges szerződési feltételekkel. és ne felejtsük el, hogy az ingatlan ára nem csak az eladónak fizetett összegből, hanem Ne felejtsük el, hogy csak akkor csináltunk jó vásárt, ha mindezt összeadva az ingatlan drágábban tudnánk eladni, különben csak a többiek jártak jól!

Illetékek

Magyarországon a vagyontárgyak vétel, öröklés vagy ajándékozás általi átruházásához tartozó illetékfizetési kötelezettség egy nagyon összetett dolog. Ingatlan illeték kalkulátorunkkal megpróbálunk segíteni az illeték kiszámításában ingatlan átruházások esetében. Mivel az illeték számítás nagyon sokszor változik, nagyon sok kivétel és kedvezmény van, ezért mindenkit arra kérünk, hogy az itt található adatokat csak tájékoztató jellegűnek tekintse. Illetve ha valaki hibát vél felfedezni, kérjük jelezze felénk e-mailben. Bár a kalkulátor elkészítését megpróbáltuk a maximális körültekintéssel elkészíteni vannak olyan esetek, kivételek, amiket biztosan nem tudtunk lefedni. Ha az összes esetre megpróbáltuk volna az illeték kalkulátort felkészíteni, olyan sok kérdést kellene feltenni, hogy a legtöbb embernek valószínűleg már használhatatlan bonyolultságúvá válna.


2018 pedig a családi otthontermetés kedvezmény (CSOK) éve lesz.