Facebook Twitter Google Plus

Szabadság kalkulátor 2018

A munkavállaló kora:(1)
Gyermekek száma:(2)
Elöző évről átozott szabadnapok :
Pedagógus (közalkalmazott) (3):
50%-osnál súlyosabb rokkantság: (4)
Kiemelten veszélyes munkakörben dolgozó:(5)
SZABADNAPOK SZÁMÍTÁSA:

Szabadnapok száma: 0

További információkat talál a munka törvénykönyvére vonatkozó hivatalos jogszabályban, ahonnan a szabadság kalkulációra vonatkozó információkat vettük.

(1) Ahányadik életévét az idei évben a munkavállaló betölti.

(2) 16 évnél fiatalabb gyermekek száma. Maximum 3 vehető figyelembe.

(3) Évi 25 munkanap pótszabadság illeti meg az oktatási intézményekben dolgozó (bölcsőde, csecsemőotthon,óvoda, alsó-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben, egészségügyben) nevelő munkát végző közalkalmazottakat. A pótszabadság időtartamából a munkáltató oktató, nevelő, illetve az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet maximum 15 munkanapot.

(4) Olyan személy veheti igénybe akinél a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította, fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy vakok személyi járadékára jogosult.

(5) A föld alatt állandó jelleggel dolgozó, ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen. naponta legalább három órát eltöltő munkavállalót évi 5 nap pótszabadság illet meg.


Szállásfoglalás, utazás, üdülés

Szabadnapok Szállásfoglalás, utazás tervezése előtt a legfontosabb, hogy legyünk tisztába pontosan mennyi szabadságunk is van. Jó tudni, hogy mennyi az évi illetve az előző évekről áthozott szabadság. Nem célszerű lefoglalni akár egy olcsó külföldi szállást sem, amíg az ember a munkahelyén nem egyeztetett a munkaadóval az adott időszakról. Kockázatos e-nélkül elkezdeni az utazást vagy a nyaralást megszervezni. Alap esetben elmondható, hogy a munkavállaló a szabadság negyedével rendelkezik ezt a munkaadó felé 15 nappal előbb kel jelezni. Persze célszerű minél előbb. A munkaadó az éves szabadság 75 százalékával rendelkezik, és 30 nappal a szabadságolás előtt értesítenie kell a dolgozót, mikor küldené szabadságra.
Ha Magyarországon valaki normál műszakban dolgozik a fizetett szabadnapok száma alapesetben 20. A kor előrehaladtával a szabadnapok száma is növekszik. A 16 év alatti gyermekek szám szintén növeli a szabadnapok számát gyermekenként 2 nappal. Ha a gyermekek száma nagyobb, mint három az már nem számít, mert a maximális szám 7, ami 3 vagy több gyermek után jár. Használja a kalkulátorunkat, hogy megnézze mennyi a szabadnapok szám az ön esetében. A szabadnapok tekintetében a törvény szerint nem lehet különbséget tenni a munkavállalók között aszerint, hogy naponta hány órát dolgoznak. Ha részmunkaidőben dolgozik, ugyanannyi szabadság illeti meg, mintha napi nyolc órában foglalkoztatnák, de természetesen a szabadság után járó bér eltérő arányosan a részmunkaidő mértékéhez.